donderdag 3 mei 2012

Naai de massa, graai de kassa!

Hij blijft leuk! Deze kreet heb ik opgepikt in Hilversum, ik weet niet meer in welk verband, maar ik zat toen bij de geflopte zender Sport 7. Ja het is een bikkelharde wereld daar. Destijds werkte ik onder een wurgcontract van ome John de Mol, opleiding verzaken dan zwaar dokken. Sport 7 was echter geen lang leven beschoren en ondanks het feit dat ome John een bikkelharde zakenman is heeft hij het toch weer goed gemaakt en hij heeft zich ook altijd aan zijn afspraken gehouden. Met TEE maken we nu de overtreffende trap mee. Het is usance bij TEE dat afspraken niet worden nagekomen er is duidelijk één man die het voor het zeggen heeft en dat is onze Paul en die laat zich aan niemand iets gelegen liggen.
Ik snap dat er geld verdient moet worden en dat je soms soepel met de regels moet omgaan, maar om nu ineens het laatste beetje karakter dat nog in dit aanvankelijk zo briljante project zat ook eruit te slopen, is volslagen onbegrijpelijk.
Het ging er toch om dat Jan de loodgieter samen met Paul Verhoeven de gecombineerde premiere zou mogen meemaken als kroon op maandenlang zwoegen op filmpjes, scripten, muziek, enz., enz.? Dat het publiek nu eens zelf invloed zou kunnen hebben op een Verhoeven film. Dat het publiek kon meedoen in de verhoeven film, promisses, promisses. Crowd soarching hartstikke fijn maar dan wel zonder de crowd, een broodje hamburger zonder hamburger graag?


Maar goed we moeten verder. De vraag blijft nog steeds hoe gaat Paul V. zijn deel 8 besluiten? We hebben tot november de tijd om daarover na te denken, de vraag is alleen of er ook iemand is die dat doet? Ik wel! Misschien moeten we het zien als een vorm van puzzelen en daar hebben we de tijd voor want onze relaties zijn toch al naar de kloten vanwege de overmatige tijd die we in dit project hebben gestopt.
Hoe dan ook de opnames zijn waarschijnlijk al geweest of het zou moeten zijn dat Paul in navolging van Brenninkmeijer stiekem wat shots aan het draaien is om de zaak kloppend te krijgen? We weten het niet. Tot de première is het gissen hoe Paul gaat besluiten.

Wat we wel weten is dat Paul zijn deel 7 anders heeft laten eindigen dan in het script. Dat is natuurlijk de artistieke vrijheid van de grote meester, of hij heeft ook ingezien na alle kritieken dat er op basis van het script deel 7 niet veel, zeg maar geen, aansprekende mogelijkheden waren deel 8 ordentelijk te laten eindigen zonder dat iedereen  tijdens de première in slaap valt. Voor deze stelling verwijs ik naar de inzendingen van de users die op enkele na, ondanks tomeloze inzet, geen interessante afwikkelingen lieten zien. De inzendingen van IO, Sjoerd en Ed, divine films en Evelien Bijnen, waren wel interessant, maar hadden met de plotlijn van Paul eigenlijk niets meer te maken.
Daarom was ik meer dan normaal geïnteresseerd in hoe Paul het scheepje zou gaan binnenzeilen. Totdat, ik zijn deel 7 zag. De steekscene werd niet getoond want vlak daarvoor eindigt Paul. Op zich natuurlijk zwak van Paul, maar misschien beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen. De oorzaak zou natuurlijk nog kunnen zijn dat er niet genoeg tijd was om de steekscene te doen zodat we die straks in de Ziggodome gewoon aansluitend te zien krijgen.

Het geeft wel weer een aantal mogelijkheden om de film goed af te werken natuurlijk. Immers die steekscene is eigenlijk onvoldoende gemotiveerd. Ik bedoel, Ineke heeft dan weliswaar van Merel te horen gekregen dat Nadja helemaal niet zwanger is, maar elk bewijs daarvoor ontbreekt. De anders zo handig zijnde jeugd met smartphone’s en dergelijke heeft het nu onbegrijpelijkerwijze nagelaten een foto te maken! Nu zijn dat details waar paul zich geen zorgen om maakt, denk aan die malle googlemaps streetview actie. Maar Ineke heeft natuurlijk ook weinig reden om nu juist Merel te geloven, want die heeft net een verhouding met haar man aan het handje. Dat Ineke zondermeer die schaar in de buik van Nadja ramt is dus onlogisch.
Er is al uitgelekt dat dit het deel van Ineke gaat worden en dat er een open einde komt. Dat kan maar één ding betekenen; Ineke gaat meer doen dan een potje steken en dan weer terug naar achter de geraniums! Dit inspireerde mij tot het schrijven van nog een deel 8 http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/gytp2bky0qnrmb8t6zydjvbuh met daarin een grand finale voor Ineke, dat open einde kon ik niet uit mijn strot krijgen.  

1 opmerking: