vrijdag 16 maart 2012

Toch niet het einde!

Hoe schrijf je een einde aan een film die al is afgelopen? Geruime tijd was ik van mening dat het ondoenlijk was om dit nog op een aanvaardbare wijze te laten eindigen. Eerder schreef ik dat alle lijntjes geëindigd waren. Alleen was nog niet duidelijk wat Fred zou gaan doen en wat de reactie van Nadja en Wim zou zijn. Natuurlijk kan het niemand nog wat schelen hoe het verder gaat met de Albrechtjes & consorten, maar 'for the cinematographic sake' is het wel interessant om te onderzoeken hoe we er toch nog een boeiend subeinde aan kunnen knopen.

Met de TV dokter, Bamahé, Fleur Jansen en anderen heb ik de nodige discussies gevoerd omtrent een elegant einde aan dit ellendig verhaal. Want dat het allemaal niet blij maakt mag onderhand duidelijk wezen! Paul v. en Robert A.T. hebben bij voortduring goede input vanuit de community genegeerd en zijn hun eigen ondoorgrondelijke gang gegaan.  Dan zal ik dat zeggen omdat ik niet elke keer bij de winnaars zat? Ja natuurlijk! Maar er waren ook genoeg andere scripten die met beter resultaat gebruikt hadden kunnen worden. Het idee om regeltjes en woorden uit diverse scripts te pakken en daar zelf een script om heen te schrijven is natuurlijk bizar. Als reactie op script deel 2 meende één van de deelnemers dan ook duidelijk een puntkomma uit/zijn haar script te herkennen. Dit tekent het absurde karakter van dit project. Bij aanvang van het project werd toegezegd dat de nieuwe Paul Verhoeven film door het publiek geschreven zou worden en dat het publiek ook zou mogen meespelen.
Eerste punt is besproken, tweede punt is ook niet echt gerealiseerd. Alleen Maaike heeft nog wat screentijd gekregen Gijs hebben we na het feest niet meer terug mogen zien. Regisseur Stephan Brenninkmeier heeft de geest van dit project wel goed begrepen, hij heeft gedaan wat Paul Verhoeven had moeten doen, onbekend talent een kans geven! Voor hen die het willen zien is er nu een interessante krachtmeting Brenninkmeier/Verhoeven gaande.
Deel 5 van Paul verhoeven staat inmiddels online, nu is het interessant om het vergelijk te maken. De sleutelscene is de ontdekking van de relatie Merel/Remco door Lieke. Omdat beelden meer zeggen dan woorden onderstaand de shots.
Carolien Spoor (die hier erg meevalt) realiseert zich het bedrog!

Fransie Groenendijk IOproducties realiseert zich het bedrog!

Duidelijk mag wezen dat Fransie hier de betere acteerprestatie levert! In Pauls voordeel mag de betere locatie genoemd worden. Beide producties leveren top camera- en acteerwerk. Als Paul had meegedaan in een stemronde zonder hackers, dan was het geen gelopen race geweest! 

Voor deel 8 gaat Paul zijn eigen script schrijven. Hoe origineel! Naar mijn beleving heeft hij dat de voorgaande 6 delen ook al gedaan! Beste meneer Verhoeven, u weet dat het allemaal niet persoonlijk bedoeld is, its just for the sake of cinematography! Maar doe nou eens wild en pak gewoon een script uit de schap. Er zijn er al een paar ingestuurd. U mag ook het script gebruiken dat de TV dokter en ik nu aan het schrijven zijn en binnenkort op de site komt. 

9 opmerkingen:

 1. ...ultieme uitdaging is natuurlijk: wie verzint de meest mindblowing plottwist als eindknaller van dit project? PV en het dreamteam of de community...?
  Ik ben reuze benieuwd wat jij en de TV dokter 'uitdokteren'...Misschien mogen dan ook de wat minder bekende teams ermee aan de haal gaan? Bijvoorbeeld het mijne....van OhMyFilm?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @script van mij mag je ons script gebruiken als je ons dan ook in de aftiteling wil vermelden.

   Verwijderen
 2. http://www.youtube.com/watch?v=NpYEJx7PkWE

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.youtube.com/watch?v=zSDj7bjAv2s

   :-)

   Verwijderen
  2. De TV dokter herkent zich echt totaal niet in deze typecasting... :-)
   Kom op, we zeggen toch ook wel eens wat aardigs?

   Verwijderen
 3. Fleur Jansen en ik hebben onze krachten gebundeld en zijn tot een bijzonder script deel 7&8 gekomen. Hoofdzakelijk omdat onze kleine afwijkingen van enkele lijnen een mooie alternatieve route bood.

  Na het debacle van de stemfraude hebben we met pijn in ons hart deel 6 door dit alles zien wegvallen en we gaan ook deel 7 niet op tijd online zetten. Dat laatste hadden we overigens van tevoren al aangekondigd. Ons leek het verstandiger om onze energie te richten op een spannend, eigenzinnig en KLOPPEND EINDE. Daarvoor hebben we ons deel 7 echter ook wat aan moeten passen.

  Een paar tipjes van de sluier?

  * De relatie Tobias/Merel is bij ons Lieke/Merel en er is dus een leuke opening om met Tobias iets te toen.
  * Onze Fred is de ander niet. Waar de originele Fred een twijfelaar of opportunist is, is hij bij ons het meesterbrein. Me dunkt dat daar nog een mooie staart aan zit.
  * Onze Nadja heeft veel meer backstory, worstelt met waar ze mee bezig is. Dat gaat verder dan enkel ontmaskering.
  * Ineke weet door het gesprek met Nadja meer dan we denken. Welk geheim weet ze en wat doet ze ermee.
  * Maaike heeft bij ons een mooi slotakkoord dat menigeen zal doen verrassen.

  Hoe we deel 8 gaan aanbieden inclusief 'aansluiting' aan voorgaande delen is nog een dingetje, maar we hebben wat ideeën. Sowieso zit in de user versie hier en daar een rare sprong dus al te kritisch zal daar niet op gekeken worden.

  Dan over je analyse... Ik waardeer je opmerkingen over onze bijdrage en mijn kijk op de 'geest van het project' enorm. Het was de enige reden voor mij om mee te willen doen aan dit project. Die geest van het project sprak mij enorm aan en heb dan ook met veel plezier samen met Charmène Sloof, een keuze gemaakt uit het talent dat in de poule aanwezig was. Ik zag het als mijn taak (en ook als mijn verdienste) om met deze relatief onbekende acteurs iets moois te maken. Ik ben het zelfs met je eens dat onze café-scène qua spel beter is dan die van Paul. Ik vond ze overigens verdacht veel op elkaar lijken als je de spanningsboog en de shots bekijkt. Een grappig verschil is dat het gespiegeld is. Lieke zit bij mij rechts en bij Paul links in beeld. Daar zou Harry Kümel veel over kunnen vertellen, hoewel ik die theorie van wie rechts of links in beeld staat nooit al te serieus heb genomen.

  Maar door onze kleine scriptwijzigingen hebben Fransie en Marleen veel meer te spelen. En dat alles komt door de monoloog van Remco in het hotel. Hier ligt de kracht van deze café scène. Onze Merel is niet alleen betrapt op een geheim treffen met Remco, maar is opgezadeld met een geheim dat ze niet mag vertellen. Liever nog laat ze toe dat Lieke haar van overspel beschuldigd. Ook Lieke heeft door de info die Remco ons gegeven heeft veel meer achtergrond gekregen. We snappen nu waarom ze blowt, snuift en zuipt en waarom ze zo bovenop Merel zit.

  Ik vind het in ieder geval een geweldig compliment en zal dit blog ook graag citeren (met uw welbevinden). We zetten nu de puntjes op de i voor ons script 7-8 en hopen deze week in productie te kunnen gaan. We hebben een hoop te draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben zeer benieuwd naar wat er uit gaat komen, verwacht niet dat jullie vast komen te zitten met het schrijven van de twee laatste delen, Het is wat je zegt, jullie hebben nog wat interessante lijntjes te gaan, maar mocht het niet lukken je weet ons te vinden.

   Verwijderen
 4. Met Fleur is het goed brainstormen en puzzelen maar natuurlijk is elk goed idee welkom. De structuur van ons deel 7 en 8 staat echter redelijk vast en sluit mooi alle lijnen af.

  http://www.youtube.com/watch?v=nMcUDtXFxbU

  BeantwoordenVerwijderen