maandag 19 maart 2012

Deel 8

Inmiddels staat ons deel 8 op de TEE site: http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/rqp9qqr94xzosf5dn91saz4kg
Na het verschijnen van script deel 7 heeft Paul V. ons opgezadeld met een enorm probleem. Aan het einde van deel 6 waren er de volgende onafgeronde kwesties:

  • De fake zwangerschap van Nadja was bekend bij Tobias en Merel, wat zouden zij met deze wetenschap gaan doen? 
  • De relatie Merel/Lieke was beschadigd, hoe zou dit verder gaan? 
  • Ineke werd geconfronteerd met de voorgenomen verkoop van de zaak, hoe zou zij hier op gaan reageren? 
  • Remco zat in angst dat de zwangerschap van nadja zijn relatie met ineke in gevaar brengt. Zou hij zonder meer tekenen of komt er nog iets?


De amateurscriptschrijvers hebben zich vervolgens over deze problematiek gebogen en zijn met verschillende oplossingen gekomen. Dat Paul V. met weer iets totaal anders zou komen was te verwachten, maar dat hij ook meteen alle dramatische lijnen zou eindigen, dat had ik in ieder geval niet kunnen raden! Als trouw kijker van alle interviews met de grote meester heb ik Paul horen zeggen dat de scriptschrijvers de timing in de gaten moeten houden, dat als de film halfweg is er op een ontknoping aangestuurd moet worden. M.a.w. je kunt maar niet blijven doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe plotlijnen. Niet meer, meer, meer, maar meer geconcentreerd. Verstandige woorden natuurlijk, maar niet te rijmen met wat hij in deel 7 heeft neergelegd! Je zou bijna concluderen dat Paul er ook een beetje genoeg van begint te krijgen en in grote stappen thuis wil geraken! Prima natuurlijk, want veel eer valt er niet meer te behalen!  Hiermee ligt het probleem wel op het bordje van de onbezoldigde scriptschrijvers.

Wat valt er nog te doen als alles is opgelost? De enige onduidelijkheid is nog of Fred meewerkt om Wim er uit te werken? Misschien dat de Chinezen harakiri gaan plegen of Wim gijzelt het hele stelletje, mogelijk, maar oninteressant natuurlijk. Alle verdere afhandelingen? Allemaal klein bier! Bahame laat Fred excelleren en de poet pakken ten koste van Remco, leuk maar in het voorgaande was geen enkele aanwijzing te vinden dat Fred hiertoe in staat zou zijn, dus moeten we dat als onwaarschijnlijk beschouwen. Marcusjosephus laat de ouders van Merel opdraven met de mededeling dat Merel het kind is van Remco. Heeft die even met zijn eigen dochter liggen neuken! Een naargeestige situatie natuurlijk, maar om nu in deel 8 deze bom te droppen? Ice9 maakt gebruik van de vraag van Ineke aan Merel of zij ook zwanger is. Goed gevonden, de vraag van Ineke in deel 7 als set up en het eind shot van de zwangerschapstest onder het bed, met dank aan basic instinct, als pay off. Het idee van een open einde en een eventueel vervolg van dit verhaal, jaagt mij zoveel angst aan dat ik deze briljante vinding alsnog met overtuiging verwerp.

Maar ja het zal toch niet zo zijn dat ik geen aanvaardbaar einde aan deze ellende weet te bakken? Ik was bij Lidl en daar krijg ik vaak goede ideeën. Bij de groenten dacht ik aan eventuele losse eindjes en toen schoot Boris mij te binnen. In aflevering 1 wordt Tobias al Boris genoemd door Wim. Dit raadsel blijft gedurende het project bestaan. Er wordt hier en daar over gespeculeerd, maar er gebeurt verder niets mee. Voor mij staat vast dat hier een mogelijkheid ligt. Als deel 7 een false victory is voor Remco dan zou Wim moeten winnen. Wim kan alleen maar winnen als de verkoop toch doorgaat, maar hoe gaat hij dat bereiken? Alle pressiemiddelen zijn uitgewerkt! Maar wat nu als Tobias niet de zoon van Remco is, maar wel van Wim? Ineke heeft Remco gedreigd de relatie te beëindigen indien zou blijken dat Remco de vader zou zijn van het kind van Nadja. Dan zou, oh ironie, het toch wel bizar zijn als zou uitkomen dat Wim de echte vader is van Tobias. Het zou maar zo kunnen dat het dan Remco is die de relatie laat knallen! Ik had gedacht om de situatie te laten spelen op het kantoor van Albrecht, na samenspraak met de dokter toch maar gegaan voor het einde thuis, dan krijg je een cyclisch geheel, begin en einde op dezelfde plaats. Zo is dit verhaal toch nog aan een aanvaardbaar einde geholpen en kan het zo de vergetelheid in!

2 opmerkingen:

  1. Hallo TVreview! Je hebt een duidelijke mening. Maar er zijn twee zaken waar ik anders over denk.

    Na het lezen van deel 7 en ik na een uurtje bekomen was van de eerste schok, kon ik niet anders dan deze meesterzet erkennen. Alle voor de hand liggende plotlijnen gesloten. Daartegenover staan nog wat kleine open lijntjes uit eerdere delen en één duidelijk nieuw lijntje (Fred wordt voor een keus gesteld). En als je gaat zoeken is er misschien nog wel wat te vinden (er wordt bijvoorbeeld niet geschreven dat Remco de vergaderzaal met zijn attachétas verlaat…), maar dan is het risico levensgroot dat er een nogal onwaarschijnlijk einde ontstaat.
    Waar het hier volgens mij om gaat is dat men ook wil zien wat wij in huis hebben naar het einde toe. En dat krijg je niet te zien als je alle plotlijnen openlaat. Want dan is het einde schrijven meer een kwestie van keuzes maken dan van creativiteit.

    De tweede zaak in ernstiger! “Excelleert” mijn Fred? Waar dan? Gaat hij in een wilde achtervolging? Zwaait hij met pistolen? Springt hij over gebouwen? Blaast hij heel Albrecht Construct op? Is hij de vader van Tobias, Lieke èn Merel? Nee. Het enige wat hij doet is de meest recente kwartaalcijfers naar de bank brengen in een laatste poging wat van zijn zuur verdiende geld te redden. Dat moet een onderdirecteur van een internationaal miljoenenbedrijf toch wel kunnen. Me dunkt!

    Groeten! Bamahé.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bamahé. Zou het echt zo zijn dat 'men' wil kijken wat wij in huis hebben? Dat zou een zeer positieve gedachte zijn. Fred excelleert in die zin dat hij eindelijk eens initiatief neemt. Omdat hij voorheen niet veel deed is elke actie opmerkelijk. Het was overigens nog briljanter geweest indien iemand nog wat spannends met de verbrande brief had bedacht, ik meende dat die weer uit het verhaal van paul is ge-edit. Kon het niet opbrengen om dat te checken.

      Verwijderen