donderdag 6 december 2012

Cop vs Killer

Ter nagedachtenis aan Jeroen Willems.

In de telefilm cop vs killer Moet de rechercheur Frank (Marcel Hensema) het opnemen tegen crimineel Mirko (Jeroen Willems). Mirko doet alles wat god verboden heeft en Frank gaat proberen hem dat te beletten. Frank geeft leiding aan een 'geheim' politieteam dat de opdracht heeft om Mirko nu eindelijk eens op te pakken en voor de rechter te brengen. Mirko is een gewetenloze killer en laat zich door niemand de les lezen. Zij die zo onnozel zijn om dit toch te proberen krijgen onderstaand beeld te zien:
Dit beeld is het laatste dat tegenstanders van Mirko meemaken!

Maar ja, alle figuren die Mirko omlegt hebben het eigenlijk wel verdient! Ze zijn dom, hebzuchtig en gewelddadig. Op mijn medeleven kunnen ze in ieder geval niet rekenen. Mirko is eigenlijk wel een sympathieke en reële man. Jeroen Willems zet een gelaagd karakter neer waarin meerdere emoties zich duidelijk aandienen. Hij maakt echter een fout door de loverboy die zijn dochter heeft mishandeld niet meteen over de kling te jagen. Ok hij graveert met een balpen zijn naam in de man zijn voorhoofd en dat is ook niet fijn natuurlijk. Dit blijkt niet afdoende, want de loverboy komt later verhaal halen. De scenarist heeft dit draadje nodig om het verhaal naar een einde te breien. Rechercheur Frank gebruikt de dochter van Mirko om deze uit te lokken strafbare feiten te plegen. Heb altijd begrepen dat uitlokking strafbaar is, dat zou politieman Simon de Waal die het scenario heeft geschreven toch moeten weten? 
De loverboy schiet de dochter van Mirko neer. Rechercheur Frank gebruikt de wraaklust van Mirko om achter de identiteit van de mol in zijn team te komen. Hiermee offert hij de loverboy die door Mirko uiteindelijk word afgebrand. Dat de ontbranding van de met benzine doordrenkte loverboy volgt nadat Mirko een sigaret op hem gooit is merkwaardig. Dit kan dus niet! De hitte van een sigaret is onvoldoende om benzine te doen ontbranden! Foutje dus. Uiteindelijk wordt Mirko ingerekend door Frank. Onlogische wending is het feit dat Frank Mirko meesleept naar het ziekenhuis waar zijn dochter voor haar leven vecht. Als je eindelijk de boef gevangen hebt ga je toch geen risico lopen om met hem naar het ziekenhuis te gaan? Wat is hier de reden van? het wederzijdse respect dat de mannen voor elkaar hebben te tonen? Te laten zien dat Mirko toch menselijk is? Maar dat wisten we al! Jeroen Willems is gewoon te aardig om een gangster te zijn, ik bedoel je vergeeft hem al zijn zonden. Ook al had hij iedereen in de film vermoord dan nog zou hij er mee wegkomen. Voor iedereen die nog eens wil genieten van Jeroen Willems, 8 december a.s. op de publieke omroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten