maandag 21 oktober 2013

Sint

Nu we richting sinterklaas hobbelen en met een VN onderzoek gaande, vanwege het vermeende discriminatoire karakter van het volksfeest, lijkt mij een recensie van de laatste Dick Maas film wel passend.

In de visie van de succesvolle filmer; Flodder, de lift en Amsterdamned, is de kindervriend , niet verrassend overigens, een onprettige man. Het verhaal begint  op 5 december 1492 met een wat rafelig uitziende slechtheiligman die tezamen met een stelletje spaans tuig een dorpje komt onderdrukken. De bewoners pikken dit niet, komen in opstand en vermoorden Sint Niklas door hem en zijn schip af te fikken.

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt u wild geraas, het heerlijk avondje is gekomen...


De sint pikt dit natuurlijk niet en zal een nieuwe traditie in gang zetten; als het 5 december volle maan is  dan komt hij als zombie terug om dood en verderf zaaien. Prettig detail is wel dat hij hierbij geen onderscheid maakt tussen de voor- en tegenstanders van het volksfeest.
Ik hou van de niet zo subtiele humor van Dick Maas, voor mij had het ook nog wel een beetje rafeliger gemogen. Plezierig is ook dat de filmer recht op zijn doel afgaat. Lezen we een rapport van de getraumatiseerde politieman Goert waarin staat dat vooral plaatsen waar veel kinderen komen in de gaten gehouden worden, gaan we daarna meteen over naar de sequentie kinderafdeling ziekenhuis.

Deze kindertjes slapen niet zacht vannacht!

Erg grappig zijn ook de ondertitels die in de versie die ik bekijk zijn bijgevoegd en die de bijkomende geluiden moeten duiden. Sint is een film zonder enige pretentie en zo moet je hem ook zien. Het acteren is zeer matig. Enige ontwikkeling van de karakters is er niet en het scenario is ronduit slecht. Visueel valt er echter volop te genieten, vooral de achtervolging van de sint die over de daken galoppeert is zeer fraai gedaan. De combinatie humor en horror is een moeilijke. Het verhaal is eerder amusant dan eng. De horror momenten komen ook precies op het moment dat je het verwacht. De dialogen zijn slecht, maar toch is het een erg leuke film, misschien wel omdat hier absoluut niet geprobeerd is om een politiek correcte zwarte piet neer te zetten.

Wat te denken van deze pieten? Benieuwd welke minderheid hier aanstoot aan neemt?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten