woensdag 23 november 2011

Mist over het water

Het molenmeer in de zomer

Zoals elke ochtend, liep ik vanochtend de 100 meter naar het meertje dat mijn molen van water voorziet. 's Nachts verzamelen zich hier een kleine 5 miljoen liter water wachtend om losgelaten te worden op het waterrad van de molen en hiermee de machinerie in beweging te zetten waarmee ik kan malen of stroom kan maken. Zo gaat dit al ruim 200 jaar! Niet met dezelfde molenaar overigens! Toen ik bij de stuw kwam waarmee ik het water kan laten stromen,  zag ik de zon schijnen door de mistnevel die zich boven het wateroppervlak had gevormd. Door de nevel klapwiekten twee eenden weg. Natuurlijk had ik mijn camera niet bij de hand, want zo gaat dat, de mooiste shots worden nooit gemaakt.

Wat heeft dit met de entertainment experience te maken? Eigenlijk weinig! Ware het niet dat ook bij de ingezonden filmpjes betreffende deel 2 bepaalde obligate shots niet worden getoond.
Ik bedoel hiermee de tietenscene van Merel. Alleen IO filmproductions heeft het gewaagd om dit expliciet te tonen.

Op deze plek stond een foto waarop Marleen Maathuis was afgebeeld. Op haar verzoek is deze foto verwijderd.
dit kan zo als filmposter gebruikt worden

We hebben het hier over een visueel medium, het is geen radio hoorspel, dus als er een dergelijke scene in een script staat beschreven dan kun je verwachten dat een en ander ook getoond wordt met inachtname van de goede smaak natuurlijk. In een scène moet een speler winnen of verliezen, niet omdat we in een prestatie maatschappij leven, maar omdat dit een dramatisch gegeven is. Actie is reactie, een karakter is actie. Merel daagt Tobias uit. Tobias reageert met; "laat je tieten maar zien dan!" Merel kan nu twee dingen doen, ze doet het of ze doet het niet. Doordat ze het doet wint ze! Ze laat Tobias in verwarring achter, Tobias verliest, maar zal in de polaroidscene aan het einde terugslaan door de foto op het prikbord te prikken, hij wint dan! Tobias wordt hiermee neergezet als geshuffelde antagonist. Volgens mij is dat de bedoeling van deze scène. Andere inzenders die voor een kuise variant hebben gekozen slaan hier de plank mis. 
Over het algemeen valt op dat niemand zich aan de opmerking van entertainment experience betreft de continuïteit van kleding heeft gehouden. Zelfs nightwork heeft de regisseurs andere kleren laten aantrekken zodat het niet meer uitmaakt wie er wint want alle filmpjes zijn rücksichtlos aan elkaar te monteren.

7 opmerkingen:

  1. "geshuffelde antagonist", die term kende ik nog niet... interessant! Ik vind het zelf niet de plank misslaan als de keuze wordt gemaakt om de borsten-scène van Merel niet expliciet te tonen.

    In het reglement van TEE staat ook dat al het materiaal familievriendelijk (6+) moet zijn. Toch al apart dat ze dat zelf doorbreken met hun script.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreemd dat de keuze de borsten niet te laten zou zijn gemaakt vanwege het 6+ label, terwijl er door iedereen wel lijntjes cocaïne wordt weggesnoven.

    Niets mis met de keuze het 'niet' te laten zien, als die keuze inhoudelijk is, maar ik vermoed dat die meer persoonlijk was en het de grens van de actrice aangeeft.

    Maar het is natuurlijk MEREL die haar borsten laat zien. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit:

    http://28.media.tumblr.com/tumblr_ltm1h0f72h1qf4v6fo1_500.jpg

    zijn tieten.
    Naar die van mij mag je best refereren als borsten.

    Dankuuu!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gedaan ;)

    http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=189041894516097&id=100000476877427

    Gr!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marleen. Mag ik even respect uitspreken voor je lef? Die scene met Lieke was trouwens een van de betere die ik heb gezien tot nog toe (met kleren aan!)

    @Mick je hebt gelijk, dat is inconsequent. Als voorbeeld: wij hadden in eerste instantie de 'Godverdomme' van Ineke uit het script laten schrappen, maarreh die dook er gewoon weer in. Het borstenverhaal is een lastige grens, evenals coke-gebruik en dergelijke. Maar ik moet bekennen dat dit wellicht naief is met een keuze voor een regisseur als Paul. Ik denk altijd maar: als het niet erger is dan het journaal dan valt het wel mee.

    @Densborn ik denk dat jouw zorg over de chaos die ontstaat als er verschillende filmpjes worden gecombineerd enorm mee gaat vallen. We zullen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kom op, dit gaat over borsten. (Goed gedaan Marleen, complimenten.

    Ontelbaar veel films kun je de klok op gelijk zetten dat ze na 60 min sex vertonen.

    Nederlandse film zonder borsten is als kaas zonder mosterd.

    De scherpe kantjes waar vele over spreken zijn wel de aanzet tot wendingen. Leuke dingen om op in te spelen of om het over een andere boeg te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Mick:
    "Uitgangspunt is dat De Entertainment Experience toegankelijk is voor alle leeftijden vanaf 6+. Zodoend wordt racistisch, pornografisch en discriminatoir materiaal verwijderd"

    Interessant genoeg kun je dit natuurlijk lezen alsof het alleen betrekking heeft op de EntXP site en dan in het bijzonder de portfolio's enzo. Over het uiteindelijk product (de film) staat eigenlijk niets... realiseert de TV dokter zich ineens.

    BeantwoordenVerwijderen